fbpx

 

Néhány szó az ingatlan értékbecslésről

Az ingatlan értékbecslés egy olyan folyamat, amelynek során szakértő vagy ingatlan értékbecslő meghatározza egy ingatlan piaci értékét. Az értékbecslés során figyelembe veszi a különböző tényezőket, például az ingatlan elhelyezkedését, állapotát, méretét, használatát és a környező ingatlanok piaci viszonyait.

Az ingatlan értékbecslésnek számos oka lehet

 • Konkrét adás – vétel miatt
 • hitelfelvételhez, illetve jelzáloghitelhez,
 • vagyonjogi rendezés, vagyoni jogviták miatt, kisajátítás miatt
 • tulajdonostársak tulajdonrészének értékesítésénél,
 • házassági vagyonközösség megszüntetése esetén
 • utólagos nézetkülönbségek, viták, perek megelőzésére,
 • ajándékozás esetében,
 • hagyatéki, gyámügyi eljárás, örökség miatt,
 • céges ingatlanok értékének mérleg szerinti módosításához.

Az értékbecslés folyamata általában magában foglalja az ingatlan alapos vizsgálatát (jogi, természetbeni, műszaki), a piaci elemzést és az értékelési módszerek alkalmazását. Az értékbecslő tapasztalata és szakértelme alapján objektíven határozza meg az ingatlan aktuális piaci értékét.

Értékbecslési módszerek

Lehetséges értékbecslési módszerek: Az értékbecslő az ingatlan piaci forgalmi ára, értéke meghatározását három általánosan elfogadott módszer szerint végezheti el.

Az értékbecslés folyamata

Az ingatlan értékbecslés fontos folyamat amelyet vállalkozások, magánszemélyek és önkormányzatok is igénybe vehetnek. Az ingatlan értékbecslés során számos tényezőt kell figyelembe venni, például az ingatlan elhelyezkedése, mérete, állapota, környezeti tényezők és a helyi piaci viszonyok. Bankfüggetlen értékbecslés azt jelenti, hogy az értékbecslést nem a bank vagy más pénzintézet kérte meg, és független szakértő végzi.

Az ingatlan értékbecslés folyamata komplex és szakértelmet igénylő feladat. Az értékbecslésnek számos fontos szempontja van, és a pontos érték meghatározása kulcsfontosságú lehet az ingatlan eladásához, vásárlásához, hitelhez jutáshoz, vagy más pénzügyi tranzakciókhoz. Az értékbecslő szakemberek a munkájuk során, különböző módszereket alkalmaznak, és számos tényezőt figyelembe vesznek.

Az általános értékbecslési folyamat lépései: (Ez a folyamat bővülhet néhány lépéssel a munka bonyolultsága miatt. Pl.: Többszöri helyszini szemlét kell tartani vagy más szakértőket kell bevonni a feladat végrehajtásába, ilyen lehet statikus, műemlékvédelem, stb…)

A helyszíni bejárás során az ingatlan műszaki állapotán túlmenően az üzemeltetési viszonyokról, illetve a működtetés körülményeiről is számot kell adni. Az értékbecslési eljárás, kulcsa a módszeres adatgyűjtés. Az adatokat két alapvető osztályba sorolhatjuk:

 • Általános adatok, melyek az országot, régiót, várost és lakókörzetet fedik le. Különösen fontos a szomszédos telkek vizsgálata, melyek fizikai, gazdasági, szociális és politikai befolyást jelenthetnek, és így közvetlenül befolyásolhatják tárgyi ingatlan fejlesztési lehetőségeit, és értékét.
 • Részletes adatok, melyek tárgyi ingatlan jellemzőit fedik le, illetve olyan hasonló ingatlanok összehasonlító adatai költségek, eladások, bevételek és kiadások terén, és amelyeket versenyeztethetjük a tárgyi ingatlannal.

1. lépés: Meghatározzuk a becsülni kívánt érték fajtáját, és kiválasztjuk az ehhez legmegfelelőbb értékbecslési eljárást.

2. lépés: A szükséges adatok és források listájának gyűjtése. Az értékbecslő által használandó értékbecslési eljáráshoz szükséges adatok típusának, illetve forrásainak felkutatása.

3. lépés: A szükséges adatok összegyűjtése, rögzítése és igazolása. A részletes információt az ország, város és lakókörzet, gazdasági, politikai és társadalmi feltételek figyelembevételével kell megszerezni. Összegyűjtjük az alkalmazott megközelítéstől függően az eladásokból, bevételekből, költségekből valamint az összehasonlító ingatlanok építési költségeiből származó összehasonlító információkat.

4. lépés: A leggazdaságosabb hasznosítás meghatározása. Az értékbecslő a pillanatnyi használatot vizsgálja a lehetséges használat ellenében, a piaci erők figyelembevételével, hogy a jövedelmezőség figyelembevételével meghatározza az ingatlan pillanatnyi használatának megfelelőségét.

5. lépés: A telek értékének megbecslése. Annak érdekében, hogy meghatározzuk a tárgyi ingatlan telekértékét, az összehasonlító adatok jellemzői és eladási árai összehasonlításra kerülnek a tárgyi ingatlannal.

6. lépés: Az Ingatlan értékének megbecslése. Az értékbecslő a kiválasztott értékbecslési módszerrel meghatározza az ingatlan értékét. Speciális esetekben egy ingatlan értékének megbecslésére több módszert is alkalmazhatunk, ekkor az eljárás végén a kapott eredményeket egyeztetni kell, és esetleges kompenzációkat végezve meghatározni az ingatlan értékét.

7. lépés: A végleges értékbecslés elkészítse. Az ingatlan végleges értékének meghatározását követően az értékbecslő írásos jelentést készít ügyfele számára. Ezen írásos jelentés legmegfelelőbb formája az értékelési bizonyítvány.

Az értékbecslés folyamán az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

 • Tulajdoni lap (Minden esetben kell 30 napnál nem régebbi)
 • Térképmásolat (Minden esetben kell 30 napnál nem régebbi)
 • Méretezett alaprajz (műszaki alaprajz, szintenként, pontos méretezéssel)
 • Társasház alapító okirata (Lakásoknál, ha használati jog is tartozik az ingatlanhoz vagy csak így beazonosítható.)
 • Használati megosztási szerződés (résztulajdon vizsgálatánál pl. ikerház, házrész változási vázrajz/helyszínrajz)
 • Korábbi vizsgálati jegyzőkönyvek (Például villámvédelem, emellett az elektromos hálózatoknak vannak érintésvédelmi vizsgálati jegyzőkönyvei, illetve szabványossági felülvizsgálati jegyzőkönyvei, energetikai tanúsítvány)

A tulajdoni lap, a térképmásolat és az alaprajz minden esetben szükségesek az ingatlan értékbecslés elkészítéséhez. Ugyanakkor a hiányuk nem jelent megoldhatatlan problémát, beszerzésük természetesen megoldható.

Remélem, ez segít áttekinthetőbbé tenni a folyamatot! Ha bármi kérdésed van, ne habozz feltenni!

Az Európai Eszközértékelők Csoportjának (TEGoVA) ajánlásai alapján – EVS 2016, 2020-, és az ajánlásokkal összhangban lévő magyar jogszabályok alapján készítem el a értékelésed, a következő nemzetközi szabványok figyelembe vételével: -European Valuation Standards (EVS) – Európai Értékelési Szabványok-RICS Valuation Standards 2010 (6th Edition)– RICS Értékbecslési Szabványok

Becsültesd fel Lakásod Családiházad Nyaralód Telked Irodád Raktárad Üzleted

Kérj visszahívást a lenti űrlap kitöltésével (kb.1perc)

24 órán belül felveszem veled a kapcsolatot!

info@alfoldhaz.hu

06707801768